Een databank is het systematisch verzamelen van (patiënten)gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Het betreft dan bijvoorbeeld gegevens die in het kader van de zorgverlening worden gebruikt en die als onderzoeksdata worden opgeslagen of gegevens die specifiek ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek worden gegenereerd. Bijvoorbeeld door middel van vragenlijsten.
Bij elk medisch-wetenschappelijk onderzoek zullen de onderzoeksgegevens in een database (databank) worden bewaard. Afhankelijk van de inspanningen (belasting) die de deelnemer moet verrichten voor de onderzoeker ten behoeve van het onderzoek, wordt bepaald of het onderzoek onder de reikwijdte van de WMO valt.
Het gebruikmaken van al bestaande (patiënt)gegevens ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek, zogenaamd retrospectief onderzoek met patiëntgegevens (statussen) is een vorm van onderzoek die niet onder de reikwijdte van de WMO valt. Op dergelijk onderzoek is alleen de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO, pdf) van toepassing, en, in voorkomende gevallen de Wet bescherming persoonsgegevens.
Informatie over toetsing van uw niet-WMO-plichtige onderzoeksvoorstel kunt u vinden onder Niet-WMO (link).